Gisteren is het nieuwe koel- en vrieshuis Cool Port II in de Rotterdamse Eemhaven officieel geopend door Lineage Logistics. Het nieuwe state-of-the-art hoogbouwvrieshuis, gesitueerd naast het bestaande Cool Port I, heeft een capaciteit van 60.000 palletplaatsen voor gekoelde en diepgevroren opslag van voedingswaren. Cool Port II is volledig geautomatiseerd met onder andere rollerbanen, draaitafels, sluizen en kranen die de pallets vanuit de vrachtwagen automatisch op de plaats kunnen zetten.   

Het totale complex bestaat verder uit een kantoren strook met vergaderzalen, een expeditie deel met 16 docks, technische ruimtes en diverse andere voorzieningsruimtes. De hoogbouw van Cool Port II beslaat ruim 9.500m2 grondvlak en wordt gekoeld op 25 graden Celsius onder nul.

TES heeft voor Cool Port II de volledige elektrotechnische installatie gerealiseerd inclusief verlichting, brandmeldinstallatie, inbraakbeveiliging, toegangscontrole en noodverlichting. Ook hebben wij de data-installatie en laadpalen mogen realiseren. 

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Kloosterboer en dus is Cool Port II energiezuiniger gebouwd dan een conventioneel vrieshuis. De intentie is om 2.700 zonnepanelen te plaatsen op het dak. Met de reeds bestaande zonnepaneleninstallatie van 11.000 zonnepanelen op Cool Port I is Kloosterboer in de Rotterdamse haven een voorloper met de opwekking van zonne-energie voor eigen gebruik.